ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 1995 – 1996
Κατασκευή: 2000
Εμβαδόν οικοπέδου: 562.20 τ.μ
Εμβαδόν κτίσματος: 173.15 τ.μ

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θέματα Χώρου και Τεχνών   Αnnual review   44/2013

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   ΕΡΓΟΥ

Ομάδα Μελέτης: Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη
Παπασπηλιοπούλου
Στατική Μελέτη: Γεώργιος Κουτσοδόντης
Φωτογραφία: Νίκος Λυκούδης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

ΤΡΕΙΣ ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ  ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Η κοινή αυλή «αγκαλιά». – Η θέα
Το κτιριολογικό πρόγραμμα προέβλεπε τρία μικρά εξοχικά σπίτια για τις οικογένειες τριών αδερφών με τους άκρως απαραίτητους χώρους.
Βασικό στοιχείο της σύνθεσης ήταν μια κοινή αυλή για κοινή διαβίωση που δημιουργήθηκε στο μεσαίο επίπεδο. Η δημιουργία της αυλής «αγκαλιάς» πραγματοποιήθηκε με την στροφή των δύο σπιτιών  σε σχέση με τον δρόμο και κοινό σημείο φυγής  των τριών σπιτιών προς τη θέα. Η αυλή οργανώνεται κάτω από την μεγάλη πέργκολα και με προεκτάσεις σε ανοιχτά και στεγασμένα τμήματα από τα μπαλκόνια των σπιτιών. Οι τρεις πλευρές των σπιτιών είναι κλειστές με μικρά ανοίγματα δημιουργώντας φυσικό κλιματισμό και η τέταρτη έχει μεγάλα ανοίγματα προς τη θέα.

Η κλίση της γης
Η όλη σύνθεση ακολουθεί τη μεγάλη κλίση του οικοπέδου. ΄Ετσι η είσοδος των σπιτιών είναι από το πάνω επίπεδο και τμήμα του ισογείου τους είναι χωμένο στο έδαφος.

Ο προσανατολισμός
Η δύση συμπίπτει με τη θέα. Μεγάλες πέργκολες στο μεσαίο και κάτω επίπεδο προστατεύουν από τον ήλιο το καλοκαίρι.
Το χρώμα στην αρχιτεκτονική του Ιονίου – Η λαμαρίνα ως μνήμη
Ώχρα – Ψημένο της Sienna – Θαλασσί τα χρώματα των σπιτιών στην Ενετική παράδοση της προσεισμικής Κεφαλονιάς.
Λαμαρίνα στις στέγες, στα στέγαστρα, γαλβανιζέ σωλήνες νερού στις πέργκολες όπως στα σπίτια της αρωγής αμέσως μετά τον σεισμό.

Εσωτερικά
Οι όγκοι και οι τοίχοι δεν φτάνουν μέχρι την οροφή, αφήνοντας καθαρό το ορθογώνιο της οροφής. Η φύτευση έγινε με τοπικά δέντρα και θάμνους σα συνέχεια του βουνού.

Υλικά: Ανεπίχριστο σκυρόδεμα, ακανόνιστο τριφτό επίχρισμα με ψηφίδα αρτιφισιέλ, ολόσωμες λιθοδομές από τοπική πέτρα, φυσικά ξύλα, μέταλλα γαλβανιζέ και μαύρα, τριφτό τσιμέντο, ακανόνιστες πλάκες από πέτρα.