ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 2001
Κατασκευή: 2006
Εμβαδόν Οικοπέδου: 3926.30 τ.μ
Εμβαδόν Κατοικιών: 1700.00 τ.μ

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΟΥ

Ομάδα Μελέτης: Γιώργος Σταθόπουλος, Νικος Λυκούδης, Ισμήνη Παπασπηλιοπούλου
Συνεργατες: Σοφία Μανιάτη, Λήδα- Καλλιόπη Τσαμπέρη

Σχεδιαστρια: Πάττυ Κεράτσα
Φωτογραφία: Νίκος Λυκούδης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΔΙΩΡΟΦΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
ΠΟΡΤΑΡΙΑ, ΠΗΛΙΟ, Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Η μελέτη αφορά 14 μονοκατοικίες δύο ορόφων με υπόγειο. Το οικόπεδο έχει πρόσωπο στην εθνική οδό Βόλου Ζαγοράς και μεγάλη κλίση από τον δρόμο προς τα κάτω. Κάθε σπίτι είναι διαφορετικό από τα άλλα σε επιφάνεια,όγκο και διαμόρφωση κάτοψης και όψης έτσι ώστε να δίνεται η εντύπωση ενός μικρού οικισμού και να αποφευχθεί η επανάληψη. Σε αυτό βοηθάει και ο διαφορετικός προσανατολισμός του κάθε σπιτιού που ακολουθεί τις υψομετρικές καμπύλες του οικοπέδου. Έγινε προσπάθεια τα κτίσματα να έχουν οπτικές φυγές και να μην παρεμποδίζεται η θέα τους από τα διπλανά.
Η πρόταση υιοθετεί ανεξάρτητες προσβάσεις πεζών και αυτοκινήτων σε όλα τα σπίτια. Έτσι τα προς το δρόμο σπίτια έχουν ένα παράδρομο που οδηγεί στις θέσεις στάθμευσης κάθε σπιτιού. Τα κάτω σπίτια έχουν ένα δρόμο στο μπροστινό μέρος  για δικές τους θέσεις στάθμευσης. Ανάμεσα στη ζώνη των πάνω και κάτω σπιτιών υπάρχει πεζόδρομος πρόσβασης και στις δύο ζώνες.
Η γενικότερη προσπάθεια ήταν να ενταχθούν τα κτίσματα στο περιβάλλον χωρίς να το αλλοιώνουν και με τα στοιχεία της τοπικής Πηλιορίτικης αρχιτεκτονικής. Το ισόγειο των κατοικιών περιλαμβάνει είσοδο, καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα,W.C. O όροφος περιλαμβάνει υπνοδωμάτια και λουτρό. Το υπόγειο, βοηθητικούς χώρους και σε κάποια θέση στάθμευσης.
Υλικά: τοπικά ή παραδοσιακά όπως σχιστόπλακες και πέτρες στους μανδρότοιχους,ξύλινα κουφώματα καρφωτά, πλακοστρώσεις με σχιστόπλακες