ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 2020
Κατασκευή: 2023
Επιφάνεια κτίσματος: 350,62τ.μ.

ΔIΑΚΡΙΣΕΙΣ

 

100% HOTEL SHOW 2023 | Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ύλη & κτίριο,Best of houses 2023


                                                                                                                                       

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΟΥ

Υπεύθυνος Μελέτης: paly αρχιτέκτονες | (Νίκος Λυκούδης-Ισμήνη Παπασπηλιοπούλου)
Ομάδα Μελέτης: Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη Παπασπηλιοπούλου, Φιλοποίμην Λυκούδης, Σοφία Περπινιά, Ρόζα Κωνσταντινίδου
Interior Design:  Paly Αρχιτέκτονες
Μελέτη φωτισμού : Paly Αρχιτέκτονες
Μελέτη περιβάλλοντας χώρου: Paly αρχιτέκτονες
Επίβλεψη: Νίκος Λυκούδης, Φιλοποίμην Λυκούδης
Φωτογραφία: Νίκος Λυκούδης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

ROSMARINO VILLA 
ΓΑΛΑΞΊΔΙ, ΦΩΚΙΔΑ

Σε ένα ανόθευτο τοπίο ανάμεσα σε ελιές-κυπαρίσσια, δεντρολίβανα και άγρια φυτά τέσσερα χιλ. από το Γαλαξίδι σε ένα μεγάλο κτήμα με κλίση και πεζούλες υπήρχε παλιό κτίσμα-κατοικία σε μέτρια κατάσταση.

Η μελέτη προέβλεπε την πλήρη ανακατασκευή της κατοικίας δύο ορόφων με υπόγειο (το οποίο  λόγω της κλίσης του οικοπέδου είναι ισόγειο στη μια όψη του) που βρίσκεται σε ύψωμα με θέα το Γαλαξίδι, τον κόλπο της Ιτέας, την Ιτέα και τον Παρνασσό.

Η ανακατασκευή περιλαμβάνει λειτουργικές τροποποιήσεις, δημιουργία νέων χώρων σύμφωνα με τις νέες ανάγκες, πλήρη αλλαγή εγκαταστάσεων, δαπέδων, επενδύσεων, στεγών.

Η παλιά αποθήκη εξωτερικά του σπιτιού τροποποιήθηκε σε ξενώνα. Προστέθηκαν λειτουργικοί χώροι όπως το μεγάλο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και οι πέργκολες στον εξωτερικό χώρο της κουζίνας, στο ανατολικό υπνοδωμάτιο του ισογείου και στο χώρο στάθμευσης.

Στους εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιήθηκε ομοιόχρωμη τσιμεντοκονία σε όλους τους τοίχους, ενιαίο δάπεδο και επενδύσεις λουτρών  από μεγάλα πλακάκια τύπου cotto σε χρώμα του χώματος, λευκά ξύλινα εσωτερικά κουφώματα και λευκές εμφανείς στέγες. Το φυσικό και μαύρο ξύλο στα σταθερά και κινητά έπιπλα συμπληρώνει την εικόνα του εσωτερικού χώρου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων. Χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα υλικά σε διάλογο με παραδοσιακά υλικά της περιοχής: τοπική πέτρα ολόσωμη και επένδυσης, βότσαλα για τις εξωτερικές δαπεδοστρώσεις, πατημένο χώμα σε ράμπες και χώρους στάθμευσης, πωρόλιθος σε διαδρόμους και στον χώρο της κολυμβητικής δεξαμενής.

Στόχος ήταν η ενσωμάτωση του κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον, η αξιοποίηση της θέας, η δημιουργία χώρων χαλάρωσης και η διατήρηση του φυτεμένου περιβάλλοντος με προσθήκες αντίστοιχης φύτευσης.

Μια κατοικία που σε προδιαθέτει για ηρεμία-χαλάρωση και συνεύρεση με τη φύση.