ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 1987
Κατασκευή: 1991
Εμβαδόν οικοπέδου: 2541.42 τ.μ
Εμβαδόν κτίσματος: 1009.07 τ.μ

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αρχιτεκτονικά Θέματα  Αnnual review  30/1999
Η αρχιτεκτονική και η κριτική  Εκδόσεις Νεφέλη   2001
Εφημερίδα Καθημερινή  Πολιτισμός και Ζωή  04/1999
40 χρόνια Αρχιτεκτονικά Θέματα   Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής   2008
Η κατοικία στην Ελλάδα από τον 20ο στον 21 αιώνα   Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής  2009
Ιστορία της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 20ος Αιώνας   Εκδόσεις Νεφέλη   2001
Σύγχρονη αρχιτεκτονική στην Ελλάδα    Αρχιτεκτονικά Θέματα   2005
Κατοικία    64/1996

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   ΕΡΓΟΥ

Ομάδα Μελέτης: Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη
Παπασπηλιοπούλου
Στατική Μελέτη: Γ. Σηφάκης
Η/Μ Μελέτες: Γ. Χριστοφίλης
Φωτογραφία: Χαράλαμπος Λουϊζίδης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

ΤΡΕΙΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

 

Το κτιριολογικό πρόγραμμα προέβλεπε την κατασκευή τριών ανεξάρτητων κατοικιών σε δύο επίπεδα σε ένα ενιαίο κτίσμα με κοινό κήπο, πισίνα και υπόγειο.
Το κτίσμα αναπτύχθηκε “πίσω” από έναν τοίχο σε ορθή γωνία καθόλο το μήκος της βορειοδυτικής και βορειοανατολικής όψης με όσο το δυνατόν μικρότερα ανοίγματα για την προστασία του εσωτερικού κήπου με την πισίνα, όπου βλέπουν τα καθιστικά και καθημερινά των σπιτιών. Ο τοίχος τοποθετήθηκε ακριβώς στην οικοδομική γραμμή μετά την πρασιά για μεγαλύτερη εκμετάλλευση του κήπου. Μια κοινή δίοδος, “πύλη”, οδηγεί στις εισόδους των κατοικιών και στην εσωτερική αυλή.
Αντίθετα, στην πλευρά του κήπου το κτίσμα αναπτύσσεται πιο ελεύθερα, σε διάφορα επίπεδα, με μεγάλα υαλοστάσια και βεράντες. Ένας κοινός διάδρομος στο δεύτερο επίπεδο περνά πάνω από την κοινή “πύλη” και συνδέει τις τρεις κατοικίες με δυνατότητα πρόσβασης και απευθείας από τον κήπο με εξωτερική σκάλα.
Οι κατοικίες περιλαμβάνουν στο ισόγειο κουζίνα και καθημερινό, μεγάλο καθιστικό και τουαλέτα, ενώ στον όροφο βρίσκονται το κύριο υπνοδωμάτιο με εσωτερικό λουτρό και ιματιοθήκη, δύο υπνοδωμάτια με κοινό λουτρό και δεύτερο καθιστικό.
Ένα εσωτερικό αίθριο βοηθά στην οπτική επικοινωνία των χώρων σε κάθε κατοικία. Το κοινόχρηστο υπόγειο περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, διαμέρισμα προσωπικού, γυμναστήριο, χώρο παιχνιδιού παιδιών και βοηθητικές χρήσεις.