ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 2017
Κατασκευή: 2021
Επιφάνεια κτίσματος: 709.12 τ.μ.


ΔIΑΚΡΙΣΕΙΣ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Archello, www.archello.com, 01/2023
Archilover, www.archilovers.com,   01/ 2023
Home adore, www.homeadore.com, 01/2023
ΔΟΜΕΣ τεύχος 165 , www.doma.archi
AECCAFE, www.aeccafe.com, 04/2023
Ύλη & κτίριο,Best of houses 2023
Glow, www.glow.gr, 04/2023
Build,www.build.gr, 02/2024


                                                                                                                                       

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΟΥ

Υπεύθυνος Μελέτης: paly αρχιτέκτονες (Νίκος Λυκούδης-Ισμήνη Παπασπηλιοπούλου)
Ομάδα Μελέτης: Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη Παπασπηλιοπούλου, Κατερίνα Αργυροπούλου, Ελευθερία Χατζή, Σοφία Περπινιά, Ζαχαρούλα Παπαγεωργίου
Μελέτη εσωτερικών χώρων: Paly αρχιτέκτονες
Μελέτη φωτισμού: Paly αρχιτέκτονες
Στατική Μελέτη: Λεωνίδας Παλίλης
Η/Μ Μελέτη: Νίκος Παπαδάκης
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ
ΚΗΦΙΣΙΑ, ΑΘΗΝΑ

«Είτε βραδιάζει, είτε φέγγει,
μένει λευκό το γιασεμί.»

                   Γιώργος Σεφέρης

 

Πρόκειται για μονοκατοικία δύο ορόφων με υπόγειο σε γωνιακό οικόπεδο. Η ανάγκη για ιδιωτικότητα, ο προσανατολισμός και η δημιουργία μεγάλου κήπου όρισαν τη σύνθεση της διώροφης κατοικίας που με σχήμα Π τοποθετείται στο βορειοδυτικό άκρο του οικοπέδου, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στη νοτιοανατολική πλευρά με φύτευση περιφερειακά των ορίων και πύκνωση στα νότια.
Η κάτοψη έχει οργανωθεί έτσι ώστε σχεδόν όλοι οι χώροι να έχουν νότιο και ανατολικό προσανατολισμό και θέα προς τον κήπο. Οι ημιυπαίθριοι χώροι προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες και βοηθούν στην μετάβαση από το «κλειστό» στο «ανοιχτό».
Μεγάλα υαλοστάσια ανατολικά και νότια, μικρότερα βόρεια και δυτικά, επιτρέπουν στο φως να εισχωρεί στους κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους τοποθετημένα ούτως ώστε να υπάρχει ιδιωτικότητα χωρίς να χάνεται η θέα. Μεγάλα φυτεμένα cour anglais φωτίζουν κα αερίζουν τον χώρο του υπογείου.
Ένας σχεδόν επίπεδος κήπος, ενώνεται με τους μεγάλους κοινόχρηστους εσωτερικούς χώρους χάρις στα μεγάλα υαλοστάσια του ισογείου.

Το στοιχείο νερού τοποθετείται στο εσωτερικό του «Π» για προστασία από τις καιρικές συνθήκες και την εξωτερική θέαση.

Η σύνθεση στοχεύει σε ένα διακριτικό διάλογο μεταξύ ανοικτών και κλειστών χώρων, ιδιωτικού και κοινόχρηστου που ενισχύεται από το παιχνίδι αντιθέσεων και μεταβάσεων.
Η αντίθεση του λευκού με το πράσινο, η μετάβαση από το «χτιστό» στο φυσικό (κήπος).
Το ένα σκέλος του Π είναι ισόγεια πέργκολα που μαζί με το στοιχείο νερού ορίζουν την μετάβαση από το τεχνητό στο φυσικό.
Λευκοί τοίχοι, ξύλινα πατώματα, λευκά μέταλλα, φυσική ανοδίωση στα κουφώματα, γκρι πλάκες και πέτρα Μαρκόπουλου είναι τα βασικά υλικά της κατοικίας. Η φύτευση με ελληνικά φυτά και δέντρα δημιουργεί ένα ακανόνιστο φράγμα στα όρια του οικοπέδου αυξάνοντας την προστασία του χώρου και των κατοίκων από το εξωτερικό περιβάλλον.