ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

 

3ο Βραβείο

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Τοποθεσία: Λευκάδα
Μελέτη: 1985

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   ΕΡΓΟΥ

Ομάδα Μελέτης: Νίκος Λυκούδης,
Γιώργος Σταθόπουλος

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Στο όριο της παλιάς πόλης και σε κενό χώρο σχεδόν πάνω στη θάλασσα, ακολουθώντας ένα πολύ σφικτό κτιριολογικό πρόγραμμα η πρόταση περιλαμβάνει:

  • Πορεία – συνέχεια οδικού άξονα της πόλης που συνεχίζει στο δυτικό όριο με το χώρο στάθμευσης και οδηγεί σε εξέδρα στη θάλασσα – τελείωμα προς το νερό.
  • Χωροθέτηση του ανοιχτού χώρου εκδηλώσεων «Τέχνης και λόγου» στο μπροστινό τμήμα του οικοπέδου στην παρειά της οδού Σικελιανού.
  • Δημιουργία μιας πυκνής σύνθεσης κτιρίων που περιλαμβάνει την κλειστή αίθουσα εκδηλώσεων, την βιβλιοθήκη, βοηθητικούς χώρους και διαδρομή σε δεύτερο επίπεδο με ανεξάρτητες προσβάσεις που συνδέει τα κτίρια. Ο κύβος του δημαρχείου είναι τοποθετημένος σε κλίση σε σχέση με τα άλλα κτίρια με τρόπο ώστε να δημιουργείται ένα εσωτερικό αίθριο- αυλή προστατευμένο από τους ανέμους αλλά και με διαμπερότητα στο ισόγειο επιτρέποντας την πρόσβαση προς τη θάλασσα.
  • Η σύνθεση συμπληρώνεται κλείνοντας ένα μεγάλο τετράγωνο στο επίπεδο του εδάφους με τεχνητή εξέδρα, μώλο σκαφών που στο κάτω μέρος του δημιουργεί πισίνα και με μικρό ανοιχτό θέατρο στη μία κορυφή του τετραγώνου.
  • Ανατολικά της κτιριακής σύνθεσης ο υπόλοιπος χώρος φυτεύεται με δέντρα σε πυκνή διάταξη. Δυτικά προτείνεται χώρος στάθμευσης.