ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 1992
Κατασκευή: 1993
Εμβαδόν Καταστήματος: 1620 τ.μ

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αρχιτεκτονικά Θέματα   Annual review   1998

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   ΕΡΓΟΥ

Ομάδα Μελέτης: Νίκος Λυκούδης,
Ισμήνη Παπασπηλιοπούλου

Φωτογραφία: Νίκος Λυκούδης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
ΑΘΗΝΑ

Το κτίριο ήταν βιομηχανία υποδημάτων κατασκευασμένο τη δεκαετία του ’50 σε έναν από τους βασικούς άξονες εισόδου – εξόδου της πόλης, την εθνική οδό από Αθήνα προς Κόρινθο. Αντικείμενο της μελέτης ήταν η συνολική ανακατασκευή του κτιρίου, εσωτερικά και εξωτερικά, σύμφωνα με τη νέα χρήση του.
Το κτιριολογικό πρόγραμμα προέβλεπε στο ισόγειο εκθεσιακό χώρο μηχανημάτων, γραφεία, εργαστήριο και τουαλέτες, στον όροφο αίθουσα συνεδριάσεων και αποθήκες, και στο υπόγειο εργαστήριο κατασκευής μεταλλικών συνδετήρων.
Σε ένα προϋπάρχον κτίσμα χωρίς χαρακτήρα η βασική κατεύθυνση της επέμβασης ήταν η αντιμετώπιση του κτιρίου ως κλειστού κελύφους με φεγγίτες (και για λειτουργικούς λόγους) από όλες τις όψεις εκτός από την κύρια που βλέπει στον δρόμο και είναι ανοικτή.
Η όψη αυτή, εκτός από την είσοδο, αποτελείται από το υαλοστάσιο του εκθεσιακού χώρου, το κλιμακοστάσιο και την αίθουσα συνεδριάσεων στον όροφο. Το υαλοστάσιο του εκθεσιακού χώρου και η είσοδος οριοθετούνται  οριζόντια από τον όγκο της αίθουσας συνεδριάσεων και κατακόρυφα από τον όγκο του κλιμακοστασίου. Επίσης έχει γίνει διαχωρισμός σε βάση (υαλοστάσιο – είσοδος), κορμό (αίθουσα συνεδριάσεων), και στέψη (ελαφρές διάτρητες κατασκευές του δώματος).
Μια μεταλλική δοκός τονίζει το μήκος της όψης, ορίζει το ύψος του ισογείου και φέρει την πινακίδα με την επωνυμία της επιχείρησης.
Η αίθουσα συνεδριάσεων που βρίσκεται σε δεύτερο επίπεδο τονίζεται από την επανάληψη των ανοιγμάτων – οπών στο “πανέλο” της όψης.
Μια σειρά από μεταλλικά στοιχεία συμπληρώνουν τη σύνθεση της όψης όπως το στέγαστρο του δώματος, οι αντηρίδες της μεταλλικής δοκού, το στέγαστρο που τονίζει την είσοδο κ.ά., δίνοντας βιομηχανικό χαρακτήρα και “προμηνύοντας” τη λειτουργία του εσωτερικού χώρου.