ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 1996
Κατασκευή: 1998
Εμβαδόν οικοπέδου: 8000 τ.μ
Εμβαδόν κτίσματος: 160 τ.μ

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σπίτια του Αιγαίου   Καλοκαίρι 2006   65

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   ΕΡΓΟΥ

Ομάδα Μελέτης: Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη
Παπασπηλιοπούλου
Στατική Μελέτη: Κώστας Λιόντος και Συνεργάτες
Φωτογραφία: Νίκος Λυκούδης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

 

Πρόκειται για κατοικία δύο ορόφων, πάνω από το νέο λιμάνι της Μυκόνου στην περιοχή Τρούλο με πανοραμική θέα από τη χώρα μέχρι τη Δήλο και τη Σύρο. Στο ισόγειο αναπτύσσονται οι χώροι διημέρευσης και στον όροφο τα υπνοδωμάτια με εσωτερικά λουτρά. Ένα εσωτερικό αίθριο συνδέει οπτικά τα δύο επίπεδα, ενώ η εσωτερική σκάλα μοιάζει να αιωρείται ανάμεσα στα επίπεδα.
Λευκοί και πέτρινοι όγκοι που μοιάζουν ακατέργαστοι, πέτρα, ξύλο και ακανόνιστος πατητός σοβάς είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κατοικίας που της προσδίδουν μια αίσθηση λιτότητας. Τα μεγάλα ανοίγματα έχουν τοποθετηθεί στο νότο προς την πλευρά της θάλασσας και της θέας, ενώ στο βορρά έχουν δημιουργηθεί οπτικές φυγές με μικρά ανοίγματα.
Οι εξωτερικοί χώροι έχουν επίσης διαμορφωθεί από ξύλινες πέργκολες και πατητή τσιμεντοκονία στο δάπεδο, ενώ ένας μακρύς τοίχος  με σταθερά – κατά τόπους- τζάμια λειτουργεί ως ανεμοθραύστης, δεν εμποδίζει τη θέα και “γίνεται ένα” με το τοπίο. Εσωτερικά, επικρατεί η ίδια λιτή αισθητική: οροφές και πατώματα με ξύλο σε φυσικό χρώμα, λευκοί τοίχοι, μπάνια από τσιμεντοκονία.