ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 2014
Κατασκευή: σε εξέλιξη
Εμβαδόν οικοπέδου: 7615.41 τ.μ.
Επιφάνεια κτίσματος: 183.78 τ.μ.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   ΕΡΓΟΥ

Ομάδα Μελέτης: Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη Παπασπηλιοπούλου,
Αντωνέλλα Θεοδωρακάτου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΙΙ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Το οικόπεδο βρίσκεται σε βραχώδη πλαγιά με μεγάλη κλίση και θέα τη θάλασσα.
Η κατοικία ορίζεται από τρεις όγκους. Τον κεντρικό με τους χώρους διημέρευσης, καθιστικού και κουζίνας και δύο χαμηλότερους όγκους δεξιά και αριστερά του, με κρεβατοκάμαρες και λουτρό στην καθεμία.
Μεγάλος ημιυπαίθριος χώρος στην νότια πλευρά ορίζεται μπροστά από τον κεντρικό όγκο που βρίσκεται σε οπισθοχώρηση σε σχέση με τους δύο πλαινούς.  Πλήρως προστατευμένος  από το βορρά οριοθετεί τη ζώνη διημέρευσης από τις ζώνες των υπνοδωματίων με θέα προς τη θάλασσα (νότος) και αποτελεί τον πυρήνα του σπιτιού με εξωτερικό καθιστικό σε χαμηλότερο επίπεδο. Τα μεγάλα συρόμενα υαλοστάσια του καθιστικού ενοποιούν το εσωτερικό και το εξωτερικό και δημιουργούν ένα μεγάλο ανοιχτό στεγασμένο και με πέργκολα, χώρο διαμονής.
Ένα μακρόστενο υδάτινο στοιχείο δημιουργείται παράλληλα στους κύριους χώρους της κατοικίας και είναι το όριο προς την απότομη κλίση, τη θέα και τη θάλασσα. Κάθετα στην γραμμικότητα μεταλλικός αιωρούμενος πρόβολος που οδηγεί σαν εξέδρα προς την θέα.
Τη σύνθεση συμπληρώνουν το βατό φυτεμένο δώμα, πέργκολες και σκίαστρα από μέταλλο και ξύλο.
Εμφανές μπετόν και τσιμεντροκονία ορίζουν τη μορφή των δομημένων επιφανειών, σε γήινα χρώματα για ενσωμάτωση του κτηρίου στο περιβάλλον. Προβλέπεται επαναφορά του φυσικού τοπίου σαν συνέχεια του βουνού όπου γίνουν επεμβάσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών.