ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 2014
Κατασκευή: 2015
Εμβαδόν Διαμερίσματος: 171.50 τ.μ.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ύλη & Κτίριο   05/2016   107

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   ΕΡΓΟΥ

Ομάδα Μελέτης: Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη Παπασπηλιοπούλου, Ελευθερία Χατζή ,
Ειρήνη Καρναχωρίτη 
Φωτογραφία: Γιώργος Μιχαλάς

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Το έργο αφορά την ανακαίνιση διαμερίσματος στο Παρίσι. Το κτιριολογικό πρόγραμμα προέβλεπε τη δημιουργία ενός κυρίου διαμερίσματος και ενός μικρού ανεξάρτητου ξενώνα σε ένα ενιαίο σύνολο 171,50τ.μ. Το διαμέρισμα βρίσκεται σε ιστορική πολυκατοικία του Παρισιού και διατηρεί χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής των παλιών πολυτελών παριζιάνικων διαμερισμάτων του 19ου αιώνα.  Περίτεχνες γύψινες διακοσμήσεις σε τοίχους και οροφές, μεγάλα τζάκια σε κάθε δωμάτιο, σκαλιστοί καθρέφτες και ψηλές ταμπλαδωτές πόρτες. Σκοπός της μελέτης ήταν η διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη αυτών των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών σε μια μίξη με μια πιο λιτή και σύγχρονη αρχιτεκτονική οπτική, για τη δημιουργία ενός μοντέρνου διαμερίσματος που να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας.
Το διαμέρισμα είχε χρήση γραφείου από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα να απαιτείται επανασχεδιασμός της κάτοψής του ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι χώροι για την ομαλή λειτουργία μιας κατοικίας. Έτσι δημιουργήθηκαν χώροι κουζίνας, υπνοδωματίων και λουτρών.
Χρησιμοποιήθηκε τσιμεντοκονία σε όλο το δάπεδο, τους τοίχους και τις οροφές των λουτρών.  Το λευκό χρώμα σε όλους τους χώρους αυξάνει τη φωτεινότητα και τονίζει την πλαστικότητα των γύψινων διακοσμήσεων στους τοίχους και τις οροφές. Αποκαταστάθηκε το χρυσό χρώμα στις κορνίζες των μεγάλων επίτοιχων καθρεφτών που προϋπήρχε και τονίζει την ιστορικότητά τους. Τα κουφώματα  διατηρήθηκαν, επισκευάστηκαν και έπειτα από  ειδική επεξεργασία βάφτηκαν σε λευκό χρώμα. Αναπαλαιώθηκαν οι υπάρχουσες οροφές με τις διακοσμήσεις τους και έγιναν σημειακές επεμβάσεις για το φωτισμό χωρίς να αλλοιωθεί το ύφος τους.  Στα λουτρά τοποθετήθηκαν ψευδοροφές με κρυφό φωτισμό.