ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 2015
Κατασκευή: 2015
Εμβαδόν Καταστήματος: 56.45 τ.μ.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Ύλη & Κτίριο  01/2017  108

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   ΕΡΓΟΥ

Ομάδα μελέτης: Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη Παπασπηλιοπούλου, Ελευθερία Χατζή, Πλατύρραχος Κωνσταντίνος
Κείμενο:  PALY  Αρχιτέκτονες
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

CARPO στο GOLDEN HALL

Τα καταστήματα CARPO συνδυάζουν την πώληση ξηρών καρπών ψημένων σε φούρνο εντός του καταστήματος, φρέσκου καφέ, αποξηραμένων φρούτων και χειροποίητης σοκολάτας.
Το νέο κατάστημα της αλυσίδας  βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Golden Hall και   οργανώνεται σε συνολικό χώρο 56.45m2. Το συγκεκριμένο κατάστημα ήταν το πέμπτο της αλυσίδας και το γεγονός αυτό δημιούργησε την πρόκληση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου με νέα αρχιτεκτονικά στοιχεία, διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητα που έχει ήδη δημιουργηθεί στα προηγούμενα καταστήματα.
Λόγω του περιορισμένου χώρου στην κάτοψη του καταστήματος έγινε εκμετάλλευση του ύψους βοηθώντας τις εσωτερικές όψεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική και να επιτευχθεί καλύτερη προβολή των στοιχείων του καταστήματος.
Τα φυσικά υλικά και οι γήινες αποχρώσεις επιλέχθηκαν για να δημιουργήσουν μια ζεστή ατμόσφαιρα και την αίσθηση του οικείου. Οι ξύλινες ραφιέρες, ο πάγκος του καφέ με μάρμαρο και ξύλο, η γυάλινη προθήκη με τα ταψιά με τους ξηρούς καρπούς, όλα σχεδιάστηκαν για την καλύτερη οργάνωση και προβολή των προϊόντων. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη μελέτη για το φωτισμό του καταστήματος. Έτσι λόγω του μεγάλου ύψους δημιουργήθηκε ένας μεταλλικός κάνναβος πάνω στον οποίο τοποθετήθηκαν οι προβολείς για το γενικό φωτισμό του χώρου, ενώ σημειακά τοποθετήθηκαν κρεμαστά φωτιστικά για να τονίσουν στοιχεία και να δώσουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Η δημιουργία ανασυρόμενου κουφώματος στην όψη και εξωτερικού πάσου ορθίων “βγάζει” τη ζώνη του καφέ προς τον κοινόχρηστο χώρο και ορίζει την είσοδο, την βασική κίνηση προς το εσωτερικό του καταστήματος  και τις λειτουργικές ζώνες του χώρου.
Τα υλικά συσκευασίας των προϊόντων (τσουβάλια, κουτιά, σακούλες, τενεκέδες κ.λ.π.) χρησιμοποιήθηκαν σαν σκηνογραφία και διακόσμηση του χώρου.