ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 2016
Κατασκευή: 2016
Εμβαδόν Καταστήματος: 102.00 τ.μ.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ύλη και κτήριο  09-11/2018  110

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   ΕΡΓΟΥ

Ομάδα μελέτης: Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη Παπασπηλιοπούλου
Ελευθερία Χατζή, Πλατύρραχος Κωνσταντίνος

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

CARPO ΓΛΥΦΑΔΑΣ 

Τα καταστήματα CARPO συνδυάζουν την πώληση ξηρών καρπών ψημένων σε φούρνο εντός του καταστήματος, φρέσκου καφέ, αποξηραμένων φρούτων και χειροποίητης σοκολάτας.

H δημιουργία καθιστικού και παταριού διαφοροποιεί το νέο κατάστημα από τα υπόλοιπα της αλυσίδας και οργανώνεται σε συνολική επιφάνεια 102,00τ.μ.

Το ελεύθερο πατάρι αναπτύσσεται στο μισό της επιφάνειας του ισογείου, δημιουργεί διώροφο χώρο στο μπροστινό και στο πίσω τμήμα, δίνοντας μεγάλο ύψος στην όψη και στην είσοδο, βοηθώντας τις δυο βασικές εσωτερικές όψεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική και να επιτευχθεί καλύτερη προβολή των στοιχείων του καταστήματος. Στο πατάρι αντί για κάγκελο τοποθετήθηκε πλέγμα σε μεταλλικό πλαίσιο ώστε να είναι εμφανή κατά την είσοδο στο κατάστημα ο φούρνος ξηρών καρπών και η μηχανή για το ψήσιμο του καφέ (νέο λειτουργικό στοιχείο) που βρίσκονται εκεί.

Η δημιουργία ανακλινόμενου κουφώματος στην όψη του καταστήματος και εξωτερικού πάσου ορθίων “βγάζει ” τη ζώνη του καφέ προς τον κοινόχρηστο χώρο και ορίζει την είσοδο, την βασική κίνηση προς το εσωτερικό του καταστήματος  και τις λειτουργικές ζώνες του χώρου. Το πάσο αυτό, που αποτελούσε ένα σήμα κατατεθέν στα προηγούμενα καταστήματα, εδώ διαφοροποιείται και γίνεται ημικυκλικό.

Το καθιστικό στο βάθος του καταστήματος δίνει την αίσθηση ενός εσωτερικού αίθριου-κήπου, με τη χρήση φυσικών υλικών όπως ξύλο, πέτρα, φυτά και τις επιλογές των τραπεζοκαθισμάτων.

Τα φυσικά υλικά και οι γήινες αποχρώσεις επιλέχθηκαν για να δημιουργήσουν μια ζεστή ατμόσφαιρα και την αίσθηση του οικείου. Οι ξύλινες ραφιέρες, ο πάγκος του καφέ με μάρμαρο και ξύλο, η γυάλινη προθήκη με τα ταψιά ξηρών καρπών, σχεδιάστηκαν για την καλύτερη οργάνωση και προβολή των προϊόντων. Αναρτημένο σύστημα με προβολείς σε ράγες αναδεικνύουν τα προϊόντα και σημειακά κρεμαστά φωτιστικά τονίζουν στοιχεία και δίνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Στην όψη ξεχωρίζουν το μεγάλο κυκλικό φωτιστικό-σήμα ιδιοκατασκευή και η κάθετη επένδυση από μπρούντζο στην αριστερή κολώνα που ισορροπούν με τα υπόλοιπα στοιχεία σε μαύρο.

Τα υλικά συσκευασίας των προϊόντων (τσουβάλια, κουτιά, σακούλες, τενεκέδες κ.λπ.) χρησιμοποιήθηκαν σαν σκηνογραφία και διακόσμηση του χώρου.