ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΡΙΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 100 ΧΟΥΡΜΑΔΙΕΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

 

2η επιλαχούσα μελέτη 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Τοποθεσία: Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου, Ρόδος
Μελέτη: 2016
Εμβαδόν: 6350 τ.μ.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   ΕΡΓΟΥ

Ομάδα Μελέτης: Γιώργος Σταθόπουλος, Νίκος Λυκούδης, Κωνσταντίνος 
Πλατύρραχος, Ζαχαρούλα Παπαγεωργίου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

Aρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την ανάπλαση της πλατείας Γαβριήλ Χαρίτου στην περιοχή 100 χουρμαδιές στη Ρόδο
10/2016
Τοποθεσία: Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου, Ρόδος

Η πρόταση θέλει να δημιουργήσει ένα φιλικό χώρο καθημερινότητας, αλλά και χρήσεις πολιτιστικής κατεύθυνσης ώστε να γίνει ελκυστική για τους πολίτες. Στην ουσία προσπαθεί να συνθέσει τα κυρίαρχα θέματα: τη δημιουργία νέων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, την απόδοση των φυγών και της θέας προς το Πέλαγος και το Ενυδρείο και τη δημιουργία ενός χώρου φιλικού και οικείου, ελκυστικού και προστατευμένου προορισμού, διατηρώντας και αναδεικνύοντας το σήμα κατατεθέν της τις «εκατό χουρμαδιές» με στόχο ένα «άλλο» κέντρο της πόλης. Ο χώρος της πλατείας δεν αντιμετωπίστηκε σαν ένα «κενό» που ζητάει μια επέμβαση αισθητική και καλλωπισμού, αλλά σα μια «σκηνή», ένας τόπος συνάντησης και δράσεων, αλλά και ένας τόπος ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς για τον κάτοικο-επισκέπτη. Φυσικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία προσφέρουν δραστηριότητες με εναλλαγές, ηρεμία, χαλαρότητα, αλλά και ζωντανεύουν τις αισθήσεις. 

Η πλατεία Χαρίτου για να γίνει πόλος έλξης των κατοίκων της πόλης αλλά και των διερχομένων και τουριστών, θεωρούμε ότι πρέπει να εμπεριέχει νέες χρήσεις και λειτουργίες που κινούνται από την αναψυχή ως τον πολιτισμό και από τη χαλάρωση έως την εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου.

Πρωτεύον στόχος είναι η αλλαγή της πλατείας χωρίς να πειραχτούν οι χουρμαδιές αλλά να αναδειχθούν περισσότερο. Επίσης να γίνει ένας πνεύμονας πολιτισμού σε συνεργασία με το Νεστορίδειο Ίδρυμα.

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

 • Ενοποίηση της δαπεδόστρωσης της πλατείας μέχρι το όριο των πεζοδρομίων με ενιαίο δάπεδο σε ένα επίπεδο με τις κατάλληλες ρύσεις, ώστε να αποκτήσει έναν ενιαίο χαρακτήρα.
 • Υλοποίηση του κεντρικού κατά μήκος άξονα της πλατείας, ο οποίος στη συνέχειά του είναι και άξονας προς την οδό Κάσου, το Ενυδρείο και τη θάλασσα. Αυτό επιτυγχάνεται με εγκατάσταση που ξεκινά από τη νότια πλευρά και φτάνει λίγο μετά το μέσον της πλατείας και περιλαμβάνει:
 1. Τη δημιουργία ενός χρηστικού τοπόσημου- παρατηρητηρίου όλης της πλατείας προς το Ενυδρείο και τη θάλασσα προς βορρά και την πόλη προς νότο.
 2. Τη δημιουργία μιας διαδρομής σε υπερυψωμένο επίπεδο που οδηγεί από τη μια άκρη της πλατείας μέσω του παρατηρητηρίου, και πασαρέλας σε υπερυψωμένη εξέδρα ελεύθερου χρόνου, χώρου εκδηλώσεων, εκπαίδευσης, ομιλιών αλλά και θερινών κινηματογραφικών προβολών στο κέντρο της, αφού διασχίσει γέφυρα-πασαρέλα με ελεύθερη θέαση προς τη θάλασσα από τον κάθετο άξονα των οδών Τήλου και Ψερίμου.
 3. Μελλοντική πεζοδρόμηση της οδού Κάσου, θα συνέδεε πλήρως την πλατεία με τον ελεύθερο χώρο μπροστά από το ενυδρείο, σαν συνέχεια της πλατείας, με το ίδιο το ενυδρείο και τη θάλασσα. Θα μπορούσε έτσι να δημιουργηθεί μια υπερτοπική ζώνη πολιτισμού στο βόρειο άκρο της πόλης.
 • Ενσωμάτωση της διπλής γραμμικής ανάπτυξης των χουρμαδιών στη δυτική πλευρά σε ζώνη πρασίνου που συμπεριλαμβάνει χώρους παιχνιδιών για παιδιά και μεγάλους και καταλήγει σε χαμηλού ύψους «πράσινο» θέατρο.
 • Δημιουργία «πολιτιστικής» ζώνης- όριο με το δρόμο χαμηλής όχλησης στην ανατολική πλευρά σε σύνδεση με τη λειτουργία και τα πολιτιστικά δρώμενα του Νεστοριδείου Ιδρύματος.
 • Δημιουργία στοιχείου νερού από τον κύλινδρο- τοπόσημο μέχρι το στέγαστρο.
 • Ενίσχυση της εγκάρσιας διαμπερότητας της πλατείας από την οδό Ψερίμου με τη δημιουργία χαμηλής πύλης εισόδου, προς την οδό Τήλου και τη θάλασσα
 • Ο περιφερειακός δρόμος της πλατείας γίνεται δρόμος κίνησης για την αναγκαία εξυπηρέτηση χρήσεων όπως ξενοδοχεία-δημόσια κτίρια κλπ. και για ορισμένες ώρες της ημέρας όταν απαιτείται τροφοδοσία καταστημάτων. Η πρόταση θεωρεί τον περιφερειακό δρόμο σαν χώρο που προστίθεται στην επιφάνεια της πλατείας.
 • Για την επίλυση της στάθμευσης των αυτοκινήτων προτείνονται δύο διαφορετικές προσεγγίσεις- λύσεις:
 1. Κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης.
 2. Εξωτερική στάθμευση αυτοκινήτων

 

Ουσιαστικά η πρόταση προσπαθεί να αποκαταστήσει την αξονική σχέση της πλατείας με τη θέα προς τη θάλασσα και το ενυδρείο, σέβεται την ύπαρξη και δυναμική των «εκατό χουρμαδιών» και ενισχύει την εικόνα τους ορίζοντας από την ανατολική πλευρά μια ξεκάθαρη κίνηση που διασχίζει όλη την πλατεία χωρίς εμπόδιο και ενσωματώνει τη δυτική πλευρά σε μια συνέχεια πράσινης ζώνης χαμηλής βλάστησης-όριο προς το δρόμο χαμηλής όχλησης. Λύνοντας το θέμα της βασικής κίνησης βορά- νότου και του πρασίνου της πλατείας απελευθερώνεται η κεντρική ζώνη της για χρήσεις πολιτισμού, ελεύθερου χρόνου και αναψυχής σε άμεση σχέση με την υλοποίηση του κεντρικού άξονα.