ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 2002
Κατασκευή: 2004
Εμβαδόν οικοπέδου: 80.000 τ.μ
Συνολική επιφάνεια: 8.915 τ.μ

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δομές   04/2010   89
Αναγνώσεις   Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο   2014

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΟΥ

Ομάδα μελέτης: Σε συνεργασία με τα αρχιτεκτονικά γραφεία ΑΣΤΕΤ & ΣΥΜΑ
Δ. Κατζουράκης, Ν.Θεοτόκης, Ε. Θεοτοκάτου,
Ν. Λυκούδης, Γ. Σταθόπουλος, Γρ. Τσαμπέρης,
Λ. Τσαμπέρη, Μ. Μιλήση, Κ. Ξανθόπουλος
Στατική μελέτη: Ομάς μελετών και επιβλέψεων
τεχνικών έργων (ΟΜΕΤΕ) ΑΕ, Π. Κρεμέζης,
Γ. Βασιλακόπουλος, Ν. Τζούροβιτς
Μελέτη παθητικής πυροπροστασίας:
Η. Schattenmann
Ακουστική μελέτη: Ι. Ζήσιμος
Σήμανση: Π. Παληός
Προμετρήσεις και τεύχη δημοπράτησης:
Π. Παπαμιχαήλ ΕΠΕ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ 
ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ, ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Το Νέο Κτήριο Αεροσταθμού, ο Πυροσβεστικός Σταθμός και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου τους αποτελούν την πρώτη φάση ανάπτυξης του Πολιτικού Αερολιμένα στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας που προορίζεται να καλύψει 400 αφίξεις και 400 αναχωρήσεις ημερησίως.
Το Νέο Κτήριο Αεροσταθμού, διαστάσεων 100mX45m, τοποθετείται στη ΝΑ πλευρά του ορθογωνίου οικοπέδου με τον μεγάλο του άξονα κατά τη διεύθυνση ανατολής—δύσης και σε απόσταση 32m από την πίστα αεροσκαφών.
Η εσωτερική ανάπτυξη των λειτουργιών (αφίξεις, αναχωρήσεις, αναμονή, γραφειακή υποστήριξη, βοηθητικές εξυπηρετήσεις κ.λπ.) έχει διευθετηθεί με βάση το απαιαιτούμενο και συγκεκριμένο σύστημα ροών- διαδρομών επιβατών και αποσκευών, μεταξύ πλευράς πόλης και πλευράς αεροσκαφών, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται λειτουργική ευελιξία και άνεση, με ελαχιστοποίηση των αποστάσεων, κάλυψη των απαιτήσεων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, οπτική συνέχεια, ασφάλεια και δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης.
Η αισθητική του κτηρίου αφορά στην κλίμακα, την αναγνωσιμότητα και την απλή και ευκρινή έκφραση ικανοποίησης των λειτουργιών του. 0 συνδυασμός των λειτουργιών καθορίζεται αποφασιστικά από το γεγονός ότι το κτήριο είναι τοποθετημένο σε έναν εκτεταμένο ελεύθερο χώρο χωρίς σημεία αναφοράς και σύγκρισης.
Η επεξεργασία του όγκου και των όψεων επηρεάστηκε επίσης από τις απαιτήσεις του δημόσιου χαρακτήρα του, από τις κτηριολογικές και ειδικές λειτουργίες του, από τα υλικά (ανεπίχριστο σκυρόδεμα με τμήματα πελεκημένα, επένδυση με μάρμαρο Κύπρου χτυπητό ή αμμοβολημένο, γυαλί, μέταλλο), τα οποία οδήγησαν σε πειθαρχημένη αξιοποίησή τους και σε έκφραση ενός αυστηρού ρυθμού που επιβάλλεται από τον κατασκευαστικό κάνναβο και την ενότητα αισθητικής των χώρων μέσω των ομοιογενών οικοδομικών στοιχείων.