PROJECT DETAILS

Study: 1987
Construction: 1991
Plot area: 2541.42 sq.m
Building Surface: 1009.07 sq.m


Publications
Architecture in Greece   Annual review 30/1999

Architecture and review   Nefeli Publications, Andrew Giakoumakatos  2001
Journal Kathimerini   Culture and Life 04/1999
40 years Architecture in Greece   Hellenic Institute of Architecture 2008
The residence in Greece: from the 20th to the 21st century   Hellenic Institute of Architecture 2009
History of Greek Architecture 20th Century Editions Nefeli, Andrew Giakoumakatos  2001
Contemporary architecture in Greece Architecture in Greece 2005
Residential 64/1996

 

 

PROJECT CREDITS

Architects: Nikos Lykoudis, Ismene
Papaspiliopoulou
Structural Study: G. Sifakis
E / M Study: G. Christofilis
Photos: Haralampos Louizidis

PROJECT DESCRIPTION 

THREE SINGLE-FAMILY HOUSES IN KEFALARI
ATTICA

The brief required the construction of three independent apartments on two levels in a continuous building with a common garden, swimming-pool and basement.
The building was developed “behind” a perpendicular wall throughout the length of the northeast and northwest façade, with as much smaller openings as possible. This was to ensure the privacy of the interior garden with the swimming pool, which is the view from the living rooms and bedrooms. The “wall” was placed behind the building line for the best use of the garden. A common passage, “gate”, leads to the house entrances and the interior yard.
On the contrary, on the garden’s side, the building was freely developed, in differen levels, with vast glazing’s and porches. A common corridor on the second floor, goes over the common “gate” and links the three houses, with direct access to the garden through an external stairway.
The ground floor of the apartments contains the kitchen and a small living-room in an open plan, the main living-room and a W.C., while the upper floor consists of the master bed-room with private bathroom and wardrdobe, two bedrooms with a common bathroom and a second living-room.An atrium enhances the visual communication among spaces at each residence. The common used basement includes a parking space, an apartment for staff, gym, playroom and auxiliary spaces.