PROJECT DETAILS

Study: 2013-2018
Construction: 2018
Plot Area: 4806.70 sq.m
Building Area: 216.01 sq.m

 

AWARDS

Archilovers best project 2019: Top 20
Last round on awards “DOMES 2019”: Best accomplished work                                             
 
BIGSEE Architecture Festival 2019: Winner (Ljubljana, Slovenia)
BUILD Architecture Awards 2019, Most Innovative Luxury Residence Designers – Greece
Hotel Design Awards 2020: Winner (Best Vila-Best Exterior Space)
Mies Van der Rohe 2021: Participation

 

PUBLICATION 

AECCafe, www10.aeccafe.com,  04/2019
Albenaa Magazine 02/2021
Archdaily, www.archdaily.com
Archello, www.archello.com
Archetype, www.archetype.gr,   03/ 2019
Archilover, www.archilovers.com,   03/ 2019
Archiportale, www.archiportale.com
Archithema, www.architema.com
Artravel Magazine http://www.artravelmagazine.com, 07/2020
AW – Architektur und Wohnen Magazine
Bovary, www.bovary.gr
Boyscout, www.boyscoutmag.com
Conde Naste Traveller, https://www.cntraveller.com
Decor Punk Magazine, www.decorpunk.com
Designboom, www,designboom.com
Eko Kuca, www.eko-kuca.com
FLOORNATURE,  www.floornature.com,     03/2020
Harmonies Magazine, www.harmoniesmagazine.com, No 77 Ιούνιος – Αύγουστος 2019
Hotels & Luxury Resorts in Greece, ύλη & κτίριο  2018 Νο85 (Εξώφυλλο)
iEfimerida, www.iefimerida.gr
Kataskeves Ktirion, www.kataskevesktirion.gr
ΚΤΙRΙΟ, www.ktirio.gr,   06/2019
Modern Decoration Magazine, www.modernmag.com
Restless Living Magazine, www.restlessliving.com
Team20 Magazine
The Design Story, www.thedesignstory.com
Uncrate Magazine, www.uncrate.com

88DESIGNBOX, www.88designbox.com,    08/2019
Domes Awrds 2019, Sep/Dec 18   Τ.148
                                                                                                            

 

PROJECT CREDITS

Architects: Nikos Lykoudis, Ismene
Papaspiliopoulou, Marina Gkolfomitsou, Katerina Argyropoulou, Konstantinos Platyrrachos, Eleftheria Chatzi

Structural engineer: Apostolos Andreadis

Decoration: Manos Kypritidis

Photographer: George Anastasakis

 

PROJECT DESCRIPTION 

RESIDENCE IN LIVADIA CHANION
CHANIA CRETE

The house is placed in steep slope of a rocky area, overlooking the sea.
An elongated linear volume semi-buried in the ground, is embraced by stone masonry in Γ shape, that protects the house from the north, becomes the limit to the rocky hill and defines the main entrance to the west.
A sheltered airy terrace, in the North-South direction, fully protected, defines and distinguishes the living room area from the zone of bedrooms with visual escapes towards the sea (south) and the mountain (north).
The large sliding glazings of the seating area, unify the interior and exterior and create a large, open, pergola roofed, living area which is consolidated with the sheltered terrace.
An oblong water element is created parallel to the main rooms of the house and is the limit to the steep slope, the view and the sea.
The composition complement pergolas and awnings from metal and wood.
Exposed concrete, local stone and polished cement, define the form of structured surfaces. The restoration of the landscape as a continuation of the mountain where interventions will be made during the work is planned.