ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 2002
Κατασκευή: 2006
Εμβαδόν Οικοπέδου: 2435.15 τ.μ
Εμβαδόν Κτίσματος: 2431.22 τ.μ.

Δημοσιεύσεις

Αρχιτεκτονικά Θέματα   Annual review    44/2010
Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008   Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   ΕΡΓΟΥ

Ομάδα Μελέτης:  Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη
Παπασπηλιοπούλου
Σχεδιάστρια: Πάττυ Κεράτσα
Στατική Μελέτη: Κώστας Λιόντος και Συνεργάτες
Η/Μ Μελέτες: Γ. Αγαπουλάκης
Φωτογραφία: Χαράλαμπος Λουϊζίδης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΩΝ
ΠΕΡΙΣΣΟΣ, ΑΤΤΙΚΗ

Η μελέτη αφορά κτήριο μεικτής χρήσης που αναπτύσσεται σε δύο ορόφους και δύο υπόγεια. Το ισόγειο είναι διώροφος χώρος και μέρος του περιλαμβάνει πατάρι. Το β’ υπόγειο είναι χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και περιλαμβάνει και χώρους μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Το α΄ υπόγειο περιλαμβάνει χώρους εκθεσιακούς, μηχανολογικών εγκαταστάσεων και στάθμευσης. Το ισόγειο περιλαμβάνει χώρους εκθεσιακούς, εργασίας και γραφείων, κεντρική και δευτερεύουσα είσοδο, καθώς και βοηθητικούς χώρους προσωπικού. Το πατάρι είναι αποθήκη. Ο α’ όροφος περιλαμβάνει χώρους γραφείων και βοηθητικούς χώρους προσωπικού.
Το κτίσμα τοποθετήθηκε σε υποχώρηση σε σχέση με τη ρυμοτομική γραμμή και σε απόσταση από το πίσω και τα πλάγια όρια του οικοπέδου. Το κτήριο είναι ελεύθερο μέσα στον χώρο του οικοπέδου επιτρέποντας μια περιμετρική κίνηση.
Ένα καθαρό ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, που στηρίζεται σε ελεύθερα υποστυλώματα σταγονοειδούς μορφής σε υποχώρηση, αποτελεί τον πρώτο όροφο. Το ισόγειο περιλαμβάνει έναν μονώροφο και έναν διώροφο χώρο. Ο μονώροφος χώρος αναπτύσσεται σε σχήμα Γ και ορίζει τις δύο πίσω πλευρές του ισογείου. Το διώροφο τμήμα είναι το υπόλοιπο τμήμα και δημιουργείται ως «κενό» της σχέσης του παραλληλεπιπέδου και του μονώροφου ισόγειου τμήματος.
Το «μεταλλικό κουτί» σε πρόβολο από πανέλα αλουμινίου φωτίζεται από σχισμές κατά μήκος. Το «κουτί» του ισογείου έχει μεγάλα υαλοστάσια στα σημεία των εκθεσιακών χώρων, ενώ στις άλλες χρήσεις έχει επαναλαμβανόμενα ανοίγματα. Έτσι εμφανίζεται σαν σύνθεση «ανοικτών» και «κλειστών» επιφανειών. Η κλειστή επιφάνεια είναι ένας τοίχος από εμφανές σκυρόδεμα με ανοίγματα, που ισχυροποιεί την αίσθηση της βάσης. Δύο κλιμακοστάσια, ένα εμπρός και ένα πίσω, εξυπηρετούν τις κάθετες κινήσεις του κτηρίου, ισορροπούν τις μεγάλες αποστάσεις και τέμνουν κάθετα τους επιμήκεις όγκους.
Την κύρια είσοδο τονίζει και προστατεύει μεταλλικό στέγαστρο. Η βασική πρόσβαση στο κτήριο γίνεται από την κεντρική είσοδο στη λεωφόρο Ηρακλείου. Υπάρχει και δεύτερη είσοδος του κτηρίου στο πίσω μέρος. Εξωτερικό υπαίθριο κλιμακοστάσιο οδηγεί στα υπόγεια από τη λεωφόρο Ηρακλείου.
Χρησιμοποιήθηκαν εμφανή υλικά και όχι επενδύσεις.