ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 2009
Κατασκευή: 2015
Εμβαδόν Οικοπέδου: 191.96 τ.μ.
Εμβαδόν Κτίσματος: 459.59 τ.μ.


Δημοσιεύσεις

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΟΥ

Ομάδα Μελέτης: Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη Παπασπηλιοπούλου, Κατερίνα Αργυροπούλου, Σταματίνα Κουσίδη
Σχεδιάστρια: Πάττυ Κεράτσα
Στατική Μελέτη: Πάνος Ψυχογιός
Η/Μ Μελέτες: Χ. Κολιός
Φωτογραφίες: Ν. Λυκούδης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΡΟΦΟΥ
ΕΡΜΟΥ 96, ΑΘΗΝΑ

Η αρχιτεκτονική μελέτη αφορά πρόταση αποκατάστασης διατηρητέου κτηρίου κατασκευασμένο περίπου το 1900 επί της οδού Ερμού 96, στο παλαιό εμπορικό κέντρο των Αθηνών. Πρόκειται για διώροφο κτίσμα με μεσοπάτωμα και υπόγειο, κεραμοσκεπή στο τμήμα που βλέπει στην  Ερμού, δώμα στο πίσω του τμήμα και ένα πρόκτισμα (προσθήκη) στον ακάλυπτο χώρο.
Η επικινδυνότητα του κτίσματος κατέστησε απαραίτητη την κατασκευή στο εσωτερικό του κτηρίου ενός υποστηρικτικού Φ.Ο. από οπλισμένο σκυρόδεμα με σκοπό την πλήρη στήριξη και ομογενοποίηση των επιμέρους λιθοδομών. Στα πλαίσια της πρότασης αποκατάστασης και επανάχρησης του κτηρίου επιλέχθηκε η κατασκευή προσθήκης Β’ ορόφου σε υποχώρηση ως προς την όψη. Το περίγραμμα του κτιρίου διατηρήθηκε, ενώ το πρόκτισμα του ακαλύπτου καθαιρέθηκε  αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την ακάλυπτη επιφάνεια και επιτρέποντας την προσθήκη μεταλλικής κλίμακας κινδύνου.
Οι  επεμβάσεις στο εσωτερικό του κτηρίου είναι ήπιες ακολουθώντας την υπάρχουσα λογική του κτίσματος. Τα εσωτερικά ύψη των ορόφων και τα ανοίγματα των όψεων διατηρήθηκαν, ενώ συνολικά η πρόταση σεβάστηκε τη μορφολογία του κτηρίου αποφεύγοντας παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τις όψεις του διατηρητέου κτίσματος. Έτσι προκρίθηκε η προστασία και η ανακατασκευή των διακοσμητικών στοιχείων, καθώς και η κατασκευή των ανοιγμάτων των υαλοστασίων και των εισόδων του ισογείου  από ξύλινες κάσες, καϊτια και ταμπλάδες στο κάτω μέρος.