ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 2005 – 2008
Κατασκευή: 2009
Εμβαδόν οικοπέδου: 131.25 τ.μ
Εμβαδόν κτίσματος: 229.20 τ.μ

Δημοσιεύσεις

Δομές 05/2012 110
Θέματα Χώρου και Τεχνών Αnnual review 44/2013
Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2013 Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής 12/2013
Ύλη & Κτίριο 01/2015 103

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   ΕΡΓΟΥ

Ομάδα Μελέτης: Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη
Παπασπηλιοπούλου
Στατική Μελέτη: Γεώργιος Κουτσοδόντης
Σχεδιάστρια: Πάττυ Κεράτσα
Επίβλεψη: Νίκος Λυκούδης
Φωτογραφία: Νίκος Λυκούδης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΣ
(ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΕ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΙΡΙΟ)

Κάθε αληθινή αρχιτεκτονική μορφή είναι ένας καρπός ελευθερίας.
Η πίστη και η αγάπη για ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό ιδανικό, θα μας ανοίξει την όραση για μια νόμιμη και αληθινή μνήμη.
Άρης Κωνσταντινίδης (Τα παλιά Αθηναϊκά σπίτια)

To κτίριο βρίσκεται στο όριο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, περιοχή ως επί το πλείστον κατοικίας και τοποθετείται σε πολύ μικρό οικόπεδο με μικρό διατηρητέο κτίσμα στο μπροστινό τμήμα του.Το κτιριολογικό πρόγραμμα αφορά τετραμελή οικογένεια.
Tα όμορα κτίσματα είναι πολυκατοικίες 4 και 5 ορόφων.
Βασικές αρχές της σύνθεσης ήταν:
Η δημιουργία εσωτερικής αυλής όπως στα παλιά αθηναϊκά σπίτια (στην περιοχή υπήρχαν πολλά), τοποθετώντας τον ψηλό όγκο της προσθήκης στο πίσω όριο του οικοπέδου, αφήνοντας καθαρό τον όγκο του λιτού νεοκλασσικού διατηρητέουκαι υλοποιώντας το παλαιό περίγραμμα.
Ανάμεσα στους δύο όγκους τοποθετείται η ζώνη του κλιμακοστασίου.

  • Η επίλυση του φυσικού φωτισμού στον πίσω όγκο του κτιρίου λόγω του εγκλωβισμού του ανάμεσα σε πολυκατοικίες, με μεγάλα ανοίγματα σε όλο το μήκος της όψης και υαλότουβλα στα όρια.
  • Η δημιουργία εσωτερικών κήπων, φωταγωγών στα υπνοδωμάτια και στα λουτρά που βοηθούν στο φυσικό φωτισμό και αερισμό λειτουργώντας και ως πύργοι δροσισμού από το ισόγειο μέχρι το δώμα.
  • Η ενοποίηση των λειτουργιών διημέρευσης (κουζίνα-τραπεζαρία-καθιστικό-εσωτερική αυλή) στο ισόγειο με μεγάλα υαλοστάσια στο τμήμα της προσθήκης.

Ο κάθε όροφος είναι ένα υπνοδωμάτιο με λουτρό και ντουλάπα. Στο δώμα έχει δημιουργηθεί καθιστικό με κήπο και ξύλινη πέργκολα. Το υπόγειο περιλαμβάνει εκτός από τους βοηθητικούς χώρους και αρχαίο εύρημα ελληνιστικής περιόδου (περίπου 350π.Χ.) που έχει αναδειχτεί.
Δόθηκε έμφαση στο πράσινο εξωτερικά και εσωτερικά. Με δέντρα (πεζόδρομος-αυλή, μπαλκόνια, δώμα), με τον κρεμαστό κήπο στο όριο της πέτρινης τοιχοποιίας στο ισόγειο και με φυτά στους εσωτερικούς κήπους – φωταγωγούς.
Υλικά κατασκευής: βαμμένος τριφτός σοβάς, λαξευμένη λιθοδομή, πορόλιθος, ξύλο σε φυσικό χρώμα,  μεταλλικά στοιχεία γαλβανιζέ.