ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 2013
Κατασκευή: εν εξελίξει
Εμβαδόν οικοπέδου: 4806.70 τ.μ.
Επιφάνεια κτίσματος: 216.01 τ.μ.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   ΕΡΓΟΥ

Υπεύθυνος Μελέτης: Νίκος Λυκούδης
Ομάδα Μελέτης: Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη Παπασπηλιοπούλου, Μαρίνα Γκολφομήτσου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

 

Η κατοικία τοποθετείται σε απότομη πλαγιά βραχώδους περιοχής με θέα τη θάλασσα.
Ένας επιμήκης γραμμικός όγκος ημιθαμμένος στο έδαφος αγκαλιάζεται από πέτρινη λιθοδομή σε σχήμα Γ που προφυλάσσει την κατοικία από το βορρά, γίνεται το όριο προς το βραχώδες ύψωμα και ορίζει την κεντρική είσοδο προς τη δύση.
Ημιυπαίθριος διαμπερής χώρος στην κατεύθυνση βορρά- νότου πλήρως προστατευμένος ορίζει και διαχωρίζει τη ζώνη διημέρευσης από τη ζώνη των υπνοδωματίων με οπτικές φυγές προς τη θάλασσα (νότος) και προς το βουνό (βορράς).
Τα μεγάλα συρόμενα υαλοστάσια του καθιστικού ενοποιούν το εσωτερικό και το εξωτερικό και δημιουργούν ένα μεγάλο ανοιχτό στεγασμένο με πέργκολα, χώρο διαμονής που ενοποιείται με τον ημιυπαίθριο.
Ένα μακρόστενο υδάτινο στοιχείο δημιουργείται παράλληλα στους κύριους χώρους της κατοικίας και είναι το όριο προς την απότομη κλίση, τη θέα και τη θάλασσα.
Τη σύνθεση συμπληρώνουν πέργκολες και σκίαστρα από μέταλλο και ξύλο.
Εμφανές μπετόν, τοπική πέτρα και τσιμεντροκονία ορίζουν τη μορφή των δομημένων επιφανειών. Προβλέπεται επαναφορά του φυσικού τοπίου σαν συνέχεια του βουνού όπου γίνουν επεμβάσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών.