ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΟΥ

Μελέτη: 2016
Κατασκευή: 2016
Εμβαδόν οικοπέδου: 2142.68 τ.μ.
Επιφάνεια κτίσματος: 80.00 τ.μ.


ΔHMOΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΟΜΕΣ 2017   06/2016   139

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   ΕΡΓΟΥ

Ομάδα Μελέτης: Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη
Παπασπηλιοπούλου, Κωνσταντίνος Πλατύρραχος
Στατική Μελέτη: Απόστολος Ανδρεάδης
Φωτογραφία: Γιώργος Αναστασάκης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
ΛΙΒΑΔΙΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΚΡΗΤΗ

Ήλιος- Αέρας- Αλμύρα

‘Eξω από τα Λιβάδια Κισσάμου σε ένα άνυδρο και άγριο τοπίο όπου ο αέρας και η θάλασσα έχουν στρογγυλέψει βράχους και μεγάλες κροκάλες, κατασκευάστηκε μία κατοικία στη θέση υπάρχοντος κτίσματος- ερειπίου που υπήρχε από το 1900.

Στόχος ήταν η ένταξή της στο φυσικό τοπίο και η υιοθέτηση τρόπων κατασκευής των παλαιών κτισμάτων της περιοχής ώστε να θυμίζει κατάλυμα πλήρως ενσωματωμένο σαν να «φύτρωσε» από τη γη.

Η φέρουσα τοιχοποιία είναι από πέτρες της περιοχής. Τα πρέκια και τα κουφώματα είναι από μασίφ ξύλο ιρόκο. Ο ημικυκλικός πέτρινος τοίχος με τον ενσωματωμένο φούρνο και την υπαίθρια κουζίνα, προστατεύει από το συνήθη βόρειο άνεμο της περιοχής και μαζί με τις διαμορφώσεις, τη φύτευση, τα χτιστά παγκάκια, τα έπιπλα, τις μάντρες, κλπ. συμπληρώνουν τη φυσική συνέχεια του ευρύτερου χώρου.

Χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά και παραδοσιακά στοιχεία σε γήινους τόνους. Τοπική πέτρα, μέταλλο άβαφο, ακατέργαστα ξύλα, κουρασανίτ, τσιμέντο στο χρώμα του χώματος, λυγαριά σε πατζούρια, πέργκολες και μάντρα, πλακάκια από ψημένο πηλό, ξύλινα μαδέρια στα δάπεδα. Το δάπεδο περιμετρικά του σπιτιού με ακανόνιστο τελείωμα, όπως ορίζουν οι σχίνοι, σε χρώμα του χώματος ώστε να γίνεται μια συνέχεια. Τα βότσαλα στο δώμα και στην αυλή σαν συνέχεια της παραλίας

Ένα κατάλυμα, μια καλύβα σύγχρονη στην ερημιά όπου ακούγεται μόνο ο ήχος της θάλασσας, του αέρα και των πουλιών.